Keressen minket

Belföld

Mit tehet az, akinek nem ad Babaváró hitelt a bank?

dafke.eu

Közzétéve

Dátum:

Mind többen választják alternatívaként a személyi kölcsönöket, amelyeknél nincs szükség ingatlanfedezetre, szabadon felhasználhatók, kamataik pedig jó ideje alacsonyak.

Sokakat ért hidegzuhanyként az elmúlt hónapokban, hogy várakozásaik ellenére mégsem jogosultak az állami „ingyen hitelre”, a Babaváró támogatásra. Az elutasítási okok két nagy csoportba sorolhatók:

  1. Az igénylők nem felelnek meg a Babaváró támogatás állam által meghatározott elvárásainak, például nem házasok, nincs magyar lakcímük, egyikük sem rendelkezik legalább 3 év TB jogviszonnyal.
  2. Megfelelnek a Babaváró támogatást igénylőivel szemben állított személyi feltételeknek, ám a banki hitelképességi vizsgálaton elbuknak. Például azért, mert nincs kellő ideje munkaviszonyuk, vagy nem tudnak megfelelő összegű jövedelmet igazolni, esetleg valamelyikük rossz adósként van nyilvántartva a KHR adatbázisban.

Amennyiben az elutasítás olyan személyi feltétel nem teljesítése miatt történt, ami viszonylag könnyen „kijavítható”, akkor mindenképp érdemes megtenni a szükséges lépéseket, majd ismét megigényelni a Babaváró hitelt. Ilyen, könnyen orvosolható elutasítási ok lehet például az, ha az igénylők nem házasok, esetleg NAV tartozásuk van.

Egészen más a helyzet akkor, ha az igénylést olyan okok miatt utasítja el a bank, amin nem lehet változtatni. A Babaváró hitel fontos feltétele például az, hogy a feleség az igényléskor nem töltheti be a 41. életévét, de elvárás a három éves TB jogviszony is, amit nem lehet egyik pillanatról a másikra teljesíteni. Ilyenkor nincs mit tenni, mint elfogadni, hogy a Babaváró támogatást nem vehetjük igénybe, és ha mindenképp hitelre van szükségünk, más finanszírozási megoldást keresni.

Hiába jogosult azonban egy házaspár a Babaváró támogatásra, ahhoz hogy a hitelt megkapja, előbb át kell esniük a banki hitelképességi vizsgálaton. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, ez bankonként nagyon különböző, így előfordulhat, hogy akiket az egyik bank kikosarazott, a másik könnyedén hitelez.

Ilyen bankfüggő sajátosság lehet például, hogy a bank jövedelemvizsgálatkor a kamatmentes (45.834 Ft) vagy a kamatos törlesztőt (76.394 Ft) veszi-e alapul a Babavárónál. A bankok egy része ugyanis bebiztosítja magát arra az esetre, ha nem születne meg 5 éven belül a gyerek, emiatt pedig piaci kamatozásúra változna az addig kamatmentes Babaváró hitel.

Sok pár, akiket nem „javítható” okok miatt kosaraznak ki a bankok, a személyi kölcsönt választja helyette. Természetesen egy személyi kölcsön a kamatot illetően nem veheti fel a versenyt az állami támogatású, egy gyermek születésekor a futamidő végéig kamatmentes Babaváró hitellel, ám mégis kedvező alternatívát jelenthet. Ugyanis a személyi kölcsön kamatok jelenleg rendkívül alacsonyak.

A személyi kölcsönök esetében nincsenek olyan személyi feltételek, mint a Babaváró esetében:

  • Egyedülállók, élettársak és házasok is igényelhetik.
  • Van olyan bank, ahol hitelfedezeti biztosítás megkötésekor felső korhatárt sem szabnak meg.
  • Nem elvárás a 3 éves TB jogviszony megléte.
  • Az esetleges gyermekvállalás elmaradása nem befolyásolja a hitel költségének alakulását.

Személyi kölcsön igénylésekor ugyancsak elvégzi a bank a hitelképességi vizsgálatot, amikor is a szükséges igazolt jövedelem meglétét vizsgálják, mégpedig a Babaváróval megegyező feltételekkel. (A bankok a Babavárót ebből a szempontból jellemzően személyi kölcsönként kezelik.)

A személyi kölcsönnél és a Babaváró hitelnél közös, hogy mindkettőnél 10 millió Ft a maximális felvehető hitelösszeg, ám míg a Babaváró hitel futamideje akár 20 év is lehet, a személyi kölcsön esetében 10 év a plafon. Emiatt a személyi kölcsön havi törlesztője értelemszerűen magasabb lesz, nem csak a kamat miatt, hanem azért is, mert a bank pénzét rövidebb idő alatt kell visszafizetni.

Kövess mienket a Facebook oldalunkon is:

https://www.facebook.com/Dafke.Eu/

DAFKE – Változatos tartalmat kínálnak átlátható formában, hogy mindig tájékozott legyél!

Tovább olvas
Hozzászólok

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hirdetes

hirdetes

hirdetes hirdetes

Legutóbbi bejegyzések

Legutóbbi hozzászólások

Archívum

Kategóriák

Kiemelt

Dafke

INGYENES
Letölt