Keressen minket

Sport

A siker kapujában kellett feladnia a csúcstámadást a magyar hegymászónak

dafke.eu

Közzétéve

Dátum:

A hősies erőfeszítések dacára nem érte el Lengyel Ferenc hegymászó a 8163 méter magas Manaszlu csúcsát: lágyéktáji fájdalmai miatt 7100 méterről vissza kellett fordulnia. Eközben Varga Csaba erdélyi hegymászó a Dhaulagiri alaptáborában várja a csúcstámadásra alkalmas időjárást.

A Kalifa Alpin Csapat kommunikációs menedzsere, Bíró Dániel elmondása szerint Lengyel Ferenc a világ nyolcadik, Varga Csaba pedig a hetedik legmagasabb csúcsára indult. Szeptember 13-án Lengyel Ferenc már a 8163 méter magas Manaszlu alaptáborában volt és egy nappal később Varga Csaba is megérkezett a 8167 méter magas Dhaulagiri alaptáborába.

Lengyel Ferenc, a Kalifa Alpin csapat hegymászója a nepáli Sama Gaun közelében, útban a Manaszlu alaptábora felé 2019. szeptember 12-én. MTI/Mónus Márton

Az összegzés felidézi, hogy Lengyel Ferenc kényszerűen rövid, az utolsó akklimatizációs kört követően mindössze egy nap pihenő után, szerdán indult el a csúcstámadásra. Már az 5800 méteren lévő egyes tábor elérésekor jelezte, hogy nagyon lassan halad és lágyéktáji fájdalomra panaszkodott, azonban remélte, hogy a 6350 méteren lévő 2-es táborban eltöltött éjszakán enyhül a fájdalom.

A terv szerint a második napon is két tábort szeretett volna haladni, el akarta érni a 7400 méteren kialakított 4-es tábort. Állapota azonban nem javult, csütörtökön nagyon lassan haladt felfelé, végül 7100 méteres magasságig jutott és úgy döntött, hogy visszafordul. Az éjszakát a 6800 méteren kialakított 3-as táborban töltötte, magyar idő szerint pénteken kora délután érte vissza az alaptáborba.

Lengyel Ferenc a Manaszlu 4900 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő alaptáborában 2019. szeptember 14-én. MTI/Mónus Márton

A Kalifa Alpin Csapat hegymászójának ez volt az első nyolcezres próbálkozása, miután második magyarként megmászta az Alpok 82 négyezres csúcsát és július 19-én másodszorra hódította meg a 7134 méteres Ibn Szína-csúcsot. Az előrejelzések szerint kedvezőtlen időjárás telepszik a hegyre, így következő próbálkozásra már nem lesz lehetősége a magyar alpinistának.

Az MTI híradása szerint a csapat másik hegymászója, Varga Csaba nagyváradi építész közben továbbra is a Dhaulagiri alaptáborában várakozik arra, hogy megfelelő „időjárási ablak” nyíljon és elindulhasson a csúcs meghódítására. Az erdélyi magyar hegymászónak ez lenne az ötödik, azon belül a második idei nyolcezres csúcsa, júliusban ugyanis megmászta a 8080 méter magas Hidden Peak csúcsot a Himalájában.

Kövess mienket a Facebook oldalunkon is:

https://www.facebook.com/Dafke.Eu/

DAFKE – Változatos tartalmat kínálnak átlátható formában, hogy mindig tájékozott legyél!

Tovább olvas
Hozzászólok

Hozzászólás küldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

hirdetes

hirdetes

hirdetes hirdetes

Legutóbbi bejegyzések

Legutóbbi hozzászólások

Archívum

Kategóriák

Kiemelt

Dafke

INGYENES
Letölt