Keressen minket

SZÍNES

A rémálommá vált nap, amikor víz alá került egész Szeged

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az 1879-es árvíz után példás összefogásban fonódott össze a város. Ráadásul pont akkoriban találta fel Zipernowsky Károly azt a dinamót, amely lehetővé tette az éjszakai munkálatokat.

Legrosszabb rémálmuk vált valóra a szegedi lakosoknak 1879. március 12-én, amikor éjjeli kettőkor elöntötte a víz a várost. Az vezetett a természeti katasztrófához, hogy a Tisza felső szakasza rosszul volt szabályozva, ugyanis sok helyen átvágták a folyó kanyarulatait, ezért a gyorsan hömpölygő víz nem tudott a medrében maradni. Eleinte a várostól 20 kilométerre északra áttörte egy gátat a folyó, és a 40 méteres szakadáson keresztül másodpercenként 300-350 köbméternyi víz ömlött zabolázhatatlanul a környékre. Utána

egy újabb 25 méteres szakadás következtében már nem lehetett megállítani a Tiszát, hogy ne söpörje el egész Szegedet.

A szakemberek szerint a katasztrófát kiváltó petresi gátszakadást nem az okozta, hogy alacsony volt a töltés, hanem hogy a tartós átázás kimosta annak anyagát. Az egykori jelentésben az állt, hogy „a töltés 20 öl hosszúságban egyszerre eltűnt, mint egy színpadi tünemény”.

Onnantól kezdve negyed éven keresztül tartotta víz alatt és nyomorúságban a szegedieket.

A pusztítás felfoghatatlan volt: szinte minden épület odalett, csak a vár, a palánk és a vasúti állomás látszott ki a vízszint felett.

A város 6350 háza közül hatezret teljesen elpusztított a víz sodrása, ráadásul több mint hatvanezer embert hajléktalanná tett. Ami még ennél is tragikusabb, hogy az árvízben

160 ember veszett hullámsírba.

Élt akkoriban egy tehetséges és sokoldalú mérnök, Zipernowsky Károly, a magyar erősáramú elektrotechnikai ipar egyik megalapítója, a transzformátor egyik kiötlője. Pont a katasztrófát megelőző évben készítette el első (56 voltos, 12 amperes) dinamóját a Ganz Ifjúsági Műhely világításához, majd ezt üzemelte be az Egyesült Budapesti Fővárosi Takarékpénztár Kálvin téri palotájánál is. Ekkor még nem is sejtette, hogy mekkora szolgálatatot tesz majd a szegedieknek új találmányával, a helyszíni áramfejlesztő készülékkel. Az áradás hírére ugyanis átvitték az áramfejlesztő masinát Budapestről Szegedre, hiszen ezzel meg tudták világítani a környéket és tudtak éjszaka is dolgozni a gátvédelmen. Az árvíz idején a szegedi gázgyár nem üzemelt, ekkor merült fel, hogy gáz helyett villannyal kellene megoldani a jövőben a világítást.

A város vezetősége hősiesen állta a sarat, ugyanis egyikőjük sem hagyta el a – szó szerint – süllyedő hajót, hanem rendíthetetlenül szervezték a kitelepítést és a helyben maradt lakosság ellátását. Az a több ezer ember, aki pedig ott maradt küzdeni az otthonáért és nem menekült el, sajnos hiába dolgozott éjjel-nappal a gátak erősítésén. A néhol 4 méter magas vízszintet lehetetlen volt gyorsan visszaszorítani.

A leleményes helyiek próbáltak alkalmazkodni, és kis magyar Velence jeligére csónakáztak ide-oda, valamint deszkákból eszkábáltak úszó járdákat maguknak.

A mentés lelkesen haladt: a halászok, majd a torna- és a csónakázó egyesület tagjai csónakokat és pontonokat szórtak szét a fontos stratégiai pontokon, a lakosság pedig közmunkába temetkezett, de a szervezetlenség miatt szükség volt profikra is. Végül a hadsereg műszaki alakulatai építették meg azt a hajóhidat, amelyen több tízezer szegedit menekítettek ki a Tiszán.

Szerencsére példás összefogással és hatékonysággal épült újra a város. I. Ferenc József nagylelkű támogatásával és Tisza Lajos királyi biztos vezetésével, valamint a világ számos pontjáról érkező felajánlásokkal Szeged néhány év alatt ismét az ország egyik ékköve lett.

Kövess mienket a Facebook oldalunkon is:

https://www.facebook.com/Dafke.Eu/

DAFKE – Változatos tartalmat kínálnak átlátható formában, hogy mindig tájékozott legyél!

Tovább olvas
Hozzászólok

You must be logged in to post a comment Login

Hozzászólás küldése

hirdetes

hirdetes

hirdetes hirdetes

Legutóbbi bejegyzések

Legutóbbi hozzászólások

Archívum

Kategóriák

Kiemelt

Dafke

INGYENES
Letölt